Το Φανάρι πάντως προσπάθησε να «ρίξει τους τόνους» διευκρινίζοντας ότι «είναι προφανές ότι ο Πατριάρχης, καθώς απαντούσε στην ερώτηση στην οποία χρησιμοποιήθηκε ο όρος “σταύρωση”, δεν είχε πρόθεση να εκφράσει πιέσεις που προέρχονται από την κυβέρνησή μας».
Στην ανακοίνωση προστίθεται όμως ότι «η σταύρωση», «σχετίζεται με την έκφραση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο. Τέτοιοι όροι υπάρχουν σε όλες τις γλώσσες και εννοούνται όχι με τη στενή έννοια, αλλά με βάση τις έννοιες που έχουν αυτοί στην κάθε γλώσσα».Αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επεχείρησε μια «εννοιολογική» προσέγγιση.
«Αντιλαμβάνομαι» είπε, ότι Αντιλαμβάνομαι ότι στην αγγλική και στην ελληνική γλώσσα η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται με την έννοια «με φέρνεις σε δύσκολη θέση, με στενοχωρείς» και θεώρησε δεδομένη την πρόθεση του Πατριάρχη, να συμβάλει στο «δημοκρατικό άνοιγμα» που επιχειρείται στην Τουρκία ενώ συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνησή του δεν θα επιμείνει στο θέμα».
Ωστόσο η «σταύρωση» είναι όρος πολύ καθαρός σε ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο.
Η Τουρκία χρειάζεται να αντιληφθεί ότι το «Οικουμενικό Πατριαρχείο» δεν είναι «ελληνοτουρκικό πρόβλημα». Οι ορθόδοξοι σήμερα είναι 350 εκατομμύρια από τα οποία τα 270 ζουν στην πρώην ΕΣΣΔ. Αν το Πατριαρχείο φύγει από την Τουρκία η προφανής νέα έδρα του θα είναι στη Μόσχα.
Η απαγόρευση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, απαραίτητη για την επιβίωσή του, οι δολοφονίες κληρικών της δυτικής εκκλησίας στην Τουρκία θέτουν θέμα θρησκευτικών ελευθεριών που είναι δομικό στοιχείο του δυτικού πολιτισμού. Η «δυτικότητα» είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής.
Δεν μπορείς να είσαι ταυτόχρονα «φίλος της Τεχεράνης» και «δυτικός».
Βλέπε επίσης:
Οι ΗΠΑ στηρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Ιστορική επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στο ορφανοτροφείο της Πριγκήπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου