Translate

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Νέα επίθεση στην Εβραϊκή Συναγωγή των Χανίων

Η χώρα μας θα είχε κάθε λόγο να αποφύγει την επανάληψη της εμπρηστικής ενέργειας στην Εβραϊκή Συναγωγή των Χανίων.
Η πυρκαγιά της 16ης Ιανουαρίου συμπλήρωσε την προηγούμενη της 5ης Ιανουαρίου κατακαίοντας σημαντικό μέρος του αρχείου της, τέσσερις ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οπτικοαουστικό υλικό και σπάνια βιβλία.
Οι τοπικές αρχές είχαν ασφαλώς το χρόνο και τη δυνατότητα αλλά δεν το έπραξαν.
Και επειδή η υπόθεση «Συναγωγή των Χανίων» έχει μια προϊστορία κινδυνεύει η χώρα μας να κατηγορηθεί για ανοχή –τουλάχιστον- του αντισημιτισμού, κάτι που στις σημερινές συνθήκες δεν το χρειάζεται.
Από την έναρξη της αναπαλαίωσης του κτιρίου, το 1996, με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων, υπήρξαν αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι δημιούργησαν το κλίμα που καλλιεργεί τέτοια φαινόμενα.
Οι αντιδράσεις προήλθαν από την εκκλησία (που αργότερα ανασκευάστηκαν) αλλά και από τον τότε Νομάρχη Χανίων κ. Γιώργο Κατσανεβάκη που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε τον Οκτώβριο του 1999 επιστολή με την οποία ζητούσε την απαγόρευση της τέλεσης θρησκευτικών λειτουργιών και ταυτόχρονα έκανε λόγο για επιδρομή του «Εβραϊκού Κεφαλαίου» στην Κρήτη. Στην επιστολή του μάλιστα προειδοποιούσε – το πιο σοβαρό- για πιθανές λαϊκές κινητοποιήσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν.
Υπήρξαν αντιδράσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή, από την υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη η εντονότερη μάλιστα από τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη, αλλά ίσως χρειάζονται εντονότερες και καθαρές αντιδράσεις κυρίως από το κόμμα που υποστήριξε ακόμη και στις δημοτικές εκλογές του 2006 τον πρώην Νομάρχη Χανίων.
Και -επιτέλους- οι τοπικές αρχές να φυλάξουν το κτίριο. Πριν χρειαστεί να τρέχουμε πίσω από τις -διεθνείς- αντιδράσεις.
Βλέπε επίσης: Απειλήθηκε η βιβλιοθήκη της συναγωγής στα Χανιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: