Translate

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Η Σλοβακία αποχωρεί από την ευρωζώνη;


Πολλοί πιστεύουν πως η φθηνή εργατική δύναμη είναι ένας είδος “πανάκειας” για την ανάπτυξη. Η φθηνή εργασία μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις που επιδιώκουν μκεγαλύτερη κερδοφορία, ή να επιδράσει στη μείωση των τιμών των προϊόντων. Υπάρχει και η άλλη όψη.
Η Σλοβακία είναι μια χώρα που αντιμετώπισε πριν λίγα χρόνια πρόβλημα δανεισμού και απειλιτικό χρέος.
Χρησιμοποίησε το φθηνό εργατικό δυναμικό σαν όπλο για να προσελκύσει ευρωπαϊκές επενδύσεις και το κατάφερε. Είχε αλματώδη ανάπτυξη και πέτυχε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2009, γεγονός το οποίο θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία και μάλιστα μέσα στην κρίση.
Τότε όμως άρχισαν και τα προβλήματα. Η Σλοβακία μέσα στη ζώνη του ευρώ έχασε το όπλο της υποτίμησης του νομίσματος, που έκανε ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της και το χρέος άρχισε πάλι να αυξάνεται. Η υποχρέωση της Σλοβακίας να συνεισφέρει στο πακέτο διάσωσης χωρών όπως η Ελλάδα, προκάλεσε την οργή των πολιτών των οποίων οι αμοιβές παραμένουν άθλιες.
Στις 12 Ιουνίου η Σλοβακία έχει εκλογές. Τις κέρδισε η κ. Veta Radicova, που έχει υποσχεθεί ότι θα βγάλει τη Σλοβακία από την Ευρωζώνη και δεν θα δεχθεί τη συμμετοχή της στο “πακέτο”. Η νέα κρίση έρχεται.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

συγνώμη για την παρατήρηση!
λέτε "Στις 12 Ιουνίου η Σλοβακία έχει εκλογές. Αναμένεται να τις κερδίσει και με διαφορά η κ. Veta Radicova, "
έχουν παρέρθει και νίκησε!
Η παρατήρηση μας έχει να κάνει με το "μελλοντικό" χρόνο που την προσδιορίζετε
Και πάλι συγγνώμη