Translate

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Δολοφονία 12χρονης στο Πακιστάν

Η δωδεκάχρονη Shazia Bhatti, που ζούσε στην επαρχία Punjab του Πακιστάν βρέθηκε δολοφονημένη στις 22 Ιανουαρίου.
Τη σκότωσαν με μαχαίρι ενώ πριν το θάνατό της είχε υποστεί βασανιστήρια και την είχαν βιάσει.
Το άτυχο κορίτσι ανήκε στη χριστιανική κοινότητα της περιοχής και η κοινότητα πιστεύει ότι πρόκειται για δολοφονία και καταγγέλουν προσπάθεια να συσκοτιστεί η υπόθεση και να συγκαλυφθούν οι ευθύνες.
Το δωδεκάχρονο παιδί, εργαζόταν σαν οικιακή βοηθός στο σπίτι του Naeem Chaudhry, πρώην προέδρου του Ανωτάτου Ισλαμικού Δικαστηρίου του Πουντζάμπ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το παιδί σκοτώθηκε πέφτοντας από τις σκάλες του σπιτιού και τα σημάδια στο σώμα του έχουν προκληθεί από την πτώση.
Η χριστιανική μειονότητα της επαρχίας έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Το δικαστήριο δεν έχει καν αποδεχθεί ότι πρόκειται για πράξη βίας. Στην ίδια περιοχή πάρα πολλά κορίτσια που αναγκάζονται να δουλεύουν σε οικογένειες ισχυρών αμείβονται άθλια και συχνά πέφτουν θύματα βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης. Οι χριστιανοί όμως στο Πακιστάν δεν είναι εύκολο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Και οι δικηγόροι που έβαλαν στην αρχή οι γονείς του παιδιού δέχθηκαν απειλές και αποχώρησαν. Ο Naeem Chaudhry, που έχει συλληφθεί μαζί με τη σύζυγό του, είναι εξέχουσα προσωπικότητα με ισχυρές διασυνδέσεις στο πολιτικό σύστημα και την ηγεσία του στρατού, ενώ είναι στέλεχος της «ισλαμικής λίγκας» του πρώην πρωθυπουργού Nawaz Sharif.
Τελικά τη νομική βοήθεια της οικογένειας ανέλαβε ο επίσκοπος Nasir, πρύτανης του Theological Seminary Gujranwala, και γνωστός για τους αγώνες που έχει δώσει σαν νομικός αλλά και αρθρογράφος μεγάλων εφημερίδων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στο Πακιστάν.
Ο επίσκοπος Nasir, έχει σίγουρα πολύ δουλειά. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού των επισκόπων Avennire, η αστυνομία δεν έχει συλλέξει επαρκή στοιχεία κάτι που καλείται να κάνει η υπεράσπιση. Η μικρή Shazia, μπήκε στο νοσοκομείο στις 19 Ιανουαρίου έχοντας στο σώμα της πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι. Όμως τα αποτελέσματα της αυτοψίας δεν είναι προσβάσιμα, και τα σχετικά αιτήματα των δικηγόρων που είχε προσλάβει αρχικά η οικογένεια είχαν απορριφθεί.
Πολύ καιρό πριν την άγρια δολοφονία, το άτυχο κορίτσι δεν είχε τη δυνατότητα να δει την οικογένειά του επειδή είχε καταγγείλει εξαντλητική εργασία και ανεπαρκή διατροφή. Οι γείτονες του Naeem Chaudhry επιβεβαιώνουν της σκληρές συνθήκες ζωής της έφηβης που την υποχρέωναν να εργάζεται πολλές ώρες ακόμα και έξω από το σπίτι μέσα στο κρύο του χειμώνα.
Οι γονείς της κατήγγειλαν, ότι όταν πήγαν στο νοσοκομείο οι συγγενείς του δικηγόρου τους πρόσφεραν 15 χιλιάδες ρουπίες, (περίπου 130 ευρώ) για να μην καταγγείλουν το περιστατικό.
Μετά τη δολοφονία οι χριστιανικές κοινότητες οργάνωσαν δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας την απονομή της δικαιοσύνης και την προστασία τους.
Το γεγονός έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα και ο Πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι ζήτησε από τον περιφερειακό υπουργό υπουργό Puanjab Rana Sanaullah να επισκεφτεί την οικογένεια του θύματος και να τους διαβεβαιώσει ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί με κάθε κόστος.
Η χριστιανική κοινότητα στο Πακιστάν αντιπροσωπεύει το 1,6% του πληθυσμού των 160 εκατομμυρίων της ισλαμικής σουνιτικής χώρας.
Υφίσταται νομικές και άλλες διακρίσεις αλλά και ανοιχτούς διωγμούς με καταστροφές εκκλησιών και δολοφονίες, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του «νόμου περί βλασφημίας» (που τιμωρεί με θάνατο όσους προσβάλλουν το Κοράνι) οποίος εφαρμόζεται συνήθως καταχρηστικά.
Το πιο πρόσφατο πογκρόμ ήταν οι ταραχές στην επαρχία Πουντζάπ (όπου έγινε και το έγκλημα) στις οποίες βρήκαν τραγικό θάνατο οκτώ χριστιανοί, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και ένα παιδί. Οι διώξεις χριστιανών στο Πακιστάν έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Στοιχεία για την υπόθεση δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Imprahim Sajid Malick, και στην ιστοσελίδα του Avennire.

Πηγές :
http://ibrahimsajidmalick.com/tag/naeem-chaudhry/
http://www.avvenire.it/Mondo/Lahore+il+vescovo+difende+in+aula+famiglia+cristiana_201002110748519430000.htm


Βλεπε επίσης:
6 Χριστιανούς λυντσάρισαν στο Πακιστάν εξοργισμένοι Μουσουλμάνοι. Ισχυρίστηκαν ότι βεβήλωσαν το Κοράνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: