Translate

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Βοσνία. Φόβοι για "τζιχάντ" στα Βαλκάνια



Τη μεγαλύτερη μετά το τέλος του πολέμου επιχείρηση με τη συμμετοχή 600 αστυνομικών διεξήγαγε την Τρίτη η αστυνομία της Βοσνίας στην επαρχία Gornja Maoca στο βόρειο τμήμα της χώρας για τον εντοπισμό μουσουλμάνων εξτρεμιστών για τους οποίους οι αρχές θεωρούν ότι οργάνωναν ενέργειες που αποσκοπούσαν στην αποσταθεροποίηση της χώρας και την αναζωπύρωση του φυλετικού και θρησκευτικού μίσους, όπως δήλωσε ο κ. Grubesic εκπρόσωπος της εισαγγελίας.
Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν συλληφθεί περίπου δέκα άτομα ανάμεσά τους και ο αρχηγός της κοινότητας, Νούρσετ Ιμάμοβιτς, (φωτό), ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε, ότι έχει εντοπισθεί ποσότητα όπλων.
Οι συλλήψεις όμως ίσως είναι περισσότερες ενώ, σύμφωνα με το Ρόιτερ, οι κάτοικοι δεν επέτρεψαν στους δημοσιογράφους να επισκεφθούν την περιοχή, που θεωρείται προπύργιο των μπεχαβιστών.
Οι μπεχαβιστές (Wahabi) μουσουλμάνοι είναι οπαδοί μιας ακραίας εκδοχής του σουνιτικού Ισλάμ, που δημιουργήθηκε στη Σαουδική Αραβία κατά τον δέκατο έκτο αιώνα.
Μπεχαβιστές ήταν οι μουζαχεντίν που είχαν πάρει μέρος στις εμφύλιες συγκρούσεις στη Βοσνία. Αρκετοί έμειναν και ενώθηκαν με Βόσνιους μπεχαβιστές δημιουργώντας μια νέα κοινότητα που έχει εγκατασταθεί στην Gornja Maoca, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας κοντά στην πόλη του Brcko. Η περιοχή έγινε κέντρο μπεχαβιστών μετά τη σφαγή των ντόπιων μουσουλμάνων από Σέρβους εθνοτικούς.

Στην Gornja Maoca εφαρμόζεται ο νόμος της Σαρία. Οι κάτοικοι είναι γεωργοί και αρνούνται να χρησιμοποιήσουν ραδιόφωνο τηλεόραση ή τηλέφωνο, ενώ τα παιδιά κατά παράβαση των νόμων του κράτους δεν φοιτούν σε δημόσια σχολεία. Έχουν αναφερθεί διασυνδέσεις με τρομοκρατικά δίκτυα, ενώ οι εμπειρογνώμονες σε θέματα τρομοκρατίας πιστεύουν ότι χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία μέσω “φιλανθρωπικών ιδρυμάτων”.
Παλαιότερα, στη νότια Σερβία είχαν συλληφθεί οκτώ ύποπτοι για προσπάθεια δημιουργίας στρατοπέδου εκπαίδευσης, ενώ είχε κατασχεθεί μεγάλη ποσότητα οπλισμού. Ανάλογες επιχειρήσεις είχαν πραγματοποιηθεί και στο Κοσσυφοπέδιο
Πρόσφατα, κατά τη συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού των Εξωτερικών Avigdor Lieberman με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, είχε αναφερθεί ότι η Αλ Κάιντα και άλλες εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν τις βάσεις στα Βαλκάνια και ο κ. Λίμπερμαν είχε δηλώσει, σύμφωνα με το Ρόιτερ, ότι όπως όλα δείχνουν η περιοχή των Βαλκανίων είναι “ο επόμενος προορισμός” για την δημιουργία δικτύου επιχειρήσεων της παγκόσμιας τζιχάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: