Translate

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Η Google εγκαταλείπει την Κίνα

Η αποχώρηση της Goggle από την κινεζική αγορά είναι γεγονός. Απομένει η επίσημη ανακοίνωση, που αναμένεται, αύριο Δευτέρα. Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον Κόσμο, που ξεκίνησε το 2002 και σήμερα η κυριαχία της είναι σχεδόν απόλυτη. Σκόνταψε σε ένα μεγάλο εμπόδιο. Την κινεζική λογοκρισία. Οι χρήστες του διαδικτύου στην Κίνα, είναι σήμερα 350 εκατομμύρια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια.
Μόνο το 2009, η Google κέρδισε από την κινεζική αγορά 333 εκατομμύρια δολάρια.
Τι αναγκάζει σήμερα την αμερικανική εταιρεία να αφήσει στα χέρια της κινεζικής Baidu αυτή την τεράστια αγορά;
Η κρίση άρχισε από τις αρχές του χρόνου, όταν η εταιρεία άρχισε να κατηγορεί την κινεζική κυβέρνηση για λογοκρισία. Λέξεις “κλειδιά” όπως “Τιεν Αν Μεν” “Θιβέτ” ή “Δαλάι Λάμα”, στο κινεζικό διαδίκτυο δεν οδηγούν σε κάποιο αποτέλεσμα.
Ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Google, αλλά από τη στιγμή που η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει την αυτολογοκρισία το ναυάγιο ήταν θέμα χρόνου.
Όμως το θέμα δεν σταματά εκεί. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η σύγκρουση αυτή είναι ένα ακόμη επεισόδιο μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης Οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν ανέβει πολύ ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στο Λευκό Οίκο. Το γιουάν, το κινεζικό νόμισμα είναι τεχνητά υποτιμημένο σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ.
Και η Κίνα δεν σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: