Translate

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Οι Κινέζοι δεν μπόρεσαν να "φυλακίσουν" το διαδίκτυο

Ο μηχανισμός ελέγχου του διαδικτύου που έχουν οργανώσει οι αρχές της Κίνας θεωρείται η τρομερότερη μηχανή λογοκρισίας στον κόσμο. Αλλεπάληλα φίλτρα που απαρτίζουν ένα πολύπλοκο και πολυεπίπεδο σύστημα συνθέτουν αυτό το “αδιαπέραστο τείχος”.
Ένα σωρό λέξεις κλειδιά ακόμα και στίχοι από παιδικά τραγούδια πέφτουν κάτω από το σπαθί της λογοκρισίας. Ακόμη και η χρήση των μηχανών αναζήτησης είναι πάρα πολύ δύσκολη.
Για την κυβέρνηση της Κίνας είναι ένας πραγματικός πόλεμος εναντίον της Δύσης που προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το Κινεζικό καθεστώς. Οι περισσότεροι Κινέζοι ξέρουν πως εκτός από τα δίκτυα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης υπάρχει και ένα πολυπληθές δίκτυο παραγματικής φυσικής παρακολούθησης και προτιμούν να αυτολογοκρίνονται.
Πως μπορεί να απειλείται ένα τέτοιο καθεστώς αυτός ο τερατώδης συνδιασμός κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού και στυγνού μονεταρισμού;
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι κοινωνικές ανισότητες διαρκώς διευρύνονται. Ο πολύς κόσμος υποφέρει όταν η νομεκλατούρα πλουτίζει. Οι περισσότεροι διανοούμενοι παίρνουν το μέρος των αδυνάτων. Ο νέος εχθρός του καθεστώτος είναι οι bloggers.
Παρά τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί για την ηλεκτρονική λογοκρισία, η λύση βρέθηκε.
Οι Κινέζοι χρήστες έχουν βρει τον τρόπο να ξεπερνούν τα “μπλόκα” των φίλτρων κατεβάζοντας το λογισμικό P2P από την ιστοσελίδα του Tor. Αρκεί να έχει κανείς μια γρήγορη σύνδεση. Μπορεί το Tor, να είναι απαγορευμένο στην Κίνα, αλλά υπάρχουν και τα πιστά αντίγραφα.
Βλέπε επίσης:

Έντεκα χρόνια κάθειρξη σε Κινέζο ακτιβιστή

Δεν υπάρχουν σχόλια: