Translate

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Το Ιράν κλιμακώνει την ένταση


Ένα ιρανικό πλοίο, που σύμφωνα με την Ιρανική ημισέληνο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια θα αποπλεύσει από το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Περσικού κόλπου με προορισμό τη Γάζα. Το ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Adibzadeh, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου.
Το πλοίο που έχει ονομασθεί «Τα παιδιά της Γάζας» υπολογίζεται ότι θα φθάσει μετά δεκατέσσερις μέρες στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας. Μεταφέρει πέντε δημοσιογράφους και πέντε εμπειρογνώμονες στον τομέα της «ανθρωπιστικής βοήθειας» καθώς και 1.100 τόνους φορτίου. Σύμφωνα με τον κ. Adibzadeh, οι 500 τόνοι είναι τρόφιμα και φάρμακα αλλά παραμένει άγνωστο το είδος του υπόλοιπου φορτίου.
Για την περίπτωση που το πλοίο εμποδιστεί από τις ισραηλινές αρχές ο κ. Adibzadeh είπε ότι έχει γνώση των πιθανών κινδύνων αλλά θα συνεχίσει την προσπάθεια. Το Ιράν που έχει αρνηθεί την επιθεώρηση του πυρηνικού του προγράμματος από διεθνείς επιθεωρητές, επιλέγει την οδό της έντασης.
Σύμφωνα με άρθρο του Hugh Tomlinson στους Times στις 12 Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία, έχει συμφωνήσει με το Ισραήλ να του παραχωρήσει αεροδιάδρομο στα βόρεια της χώρας ώστε να διευκολύνει τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στην περίπτωση που το Ισραήλ αποφασίσει κάτι τέτοιο.
Το Τελ Αβίβ και το Ριάντ δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις αλλά μοιράζονται την ίδια απέχθεια για την κυβέρνηση της Τεχεράνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: