Ας πούμε ότι μιλάμε για δυο αρουραίους. Ο ένας κέρδισε όλη την φροντίδα της μητέρας του σαν βρέφος. Εκείνη περιποιήθηκε τη γούνα του πολλές φορές τη μέρα. Το αδερφάκι του είχε διαφορετική εμπειρία. Η μητέρα του μαλλον αδιαφορούσε γι’ αυτόν. Καθώς μεγάλωναν οι δυο αρουραίοι εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά.
Ο παραμελημένος αρουραίος τρόμαζε πιο εύκολα με τους θορύβους και ήταν απρόθυμος να εξερευνήσει νέους τόπους. Όταν ένοιωθε άγχος, είχε μια έκρηξη ορμονών. Εν τω μεταξύ, ο παραχαϊδεμένος αρουραίος ήταν πιο ψύχραιμος ενώ δεν εμφάνιζε την ίδια έξαρση ορμονών όταν ένοιωθε στρες.
Το ίδιο μοτίβο έχει επαναληφθεί εκατοντάδες φορές σε πολλές εργαστηριακές έρευνες. Οι εμπειρίες που είχαν οι αρουραίοι σαν παιδιά, ήταν καθοριστικές για τη συμπεριφορά τους σαν ενήλικες.
Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους, αν αντικαταστήσουμε την φροντίδα του τριχώματος από τη μητέρα αρουραίο, με το σχολείο, τη τηλεόραση, τα προβλήματα της οικογένειας, καθώς και όλες τις άλλες εμπειρίες που ζούμε σαν παιδιά. Υπάρχει ένα σημαντικό παζλ που βρίσκεται πίσω από το φαινομενικά προφανές γεγονός της ζωής. Το μυαλό μας αναπτύσεται σύμφωνα με μια συνταγή που κωδικοποιείται στα γονίδιά μας. Κάθε ένα από τα κύτταρα του εγκεφάλου μας, περιέχει το ίδιο σύνολο γονιδίων με το οποίο γεννηθήκαμε και χρησιμοποιούμε τα ίδια γονίδια για την κατασκευή πρωτεϊνών και άλλων μορίων σε όλη τη ζωή μας. Η αλληλουχία του DNA σε εκείνα τα γονίδια είναι λίγο πολύ σταθερή. Για να δημιουργήσουμε μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο συμπεριφοράς των γονιδίων πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται.
Οι νευροεπιστήμονες έχουν χαρτογραφήσει τον μηχανισμό. Οι εμπειρίες μας δεν μπορούν να επανεγράψουν τα γονίδια στο μυαλό μας, αλλά μπορούν να πετύχουν κάτι αντίστοιχα ισχυρό. Στο DNA μας υπάρχουν χιλιάδες μόρια που απομονώνουν μερικά γονίδια ενώ κρατούν κάποια άλλα ενεργά . Οι εμπειρίες μας μπορούν να αναδιατάξουν τον τρόπο λειτουργίας των μορίων και σταδιακά να αλλάξουν τον τρόπο εργασίας των εγκεφαλικών κυττάρων.
Η έρευνα αυτή έχει οδηγήσει σε μια πράγματι συναρπαστική διαπίστωση: Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε και συμπεριφερόμαστε και να θεραπεύσουμε σοβαρές διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
Πηγή: Discovermagazine
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου