Translate

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Το Ισραήλ χάνει την Τουρκία, κερδίζει την Ελλάδα ως στρατηγικό συνεταίρο

Το Ισραήλ εντέλει αποστασιοποιήθηκε από την τεθραυσμένη σχέση του με την Τουρκία -χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την εντύπωση που μεταφέρεται από Αμερικανικούς και Ισραηλινούς κύκλους ότι η ζημία αυτή είναι ανήκεστη.

Αυτήν την εβδομάδα ο Ισραηλινός Υπουργός Εμπορίου και Υπουργός Εργασίας, Binyamin Ben-Eliezer έκανε μια έσχατη προσπάθεια να σώσει τις σχέσεις, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία μιας συνάντησης στη Ζυρίχη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davutoglu. Η πρωτοβουλία είχε άσχημη κατάληξη και προκάλεσε έντονους διαξιφισμούς στη συνεδρίαση του Ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου, στις 4 Ιουλίου.
Ο Πρωθυπουργός Binyamin Netanyahu είπε πως σκέφτηκε ότι άξιζε τον κόπο μια προσπάθεια αλλά οι περισσότεροι Υπουργοί υποστήριξαν ότι, δεδομένης της δριμείας επιθετικότητας της Άγκυρας, η συνάντηση δεν θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί ποτέ.
Εντωμεταξύ και ενώ τα Δυτικά και Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης επαναλαμβάνουν εμφαντικά την απώλεια του μοναδικού Μουσουλμανικού συμμάχου του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, η Ιερουσαλήμ ήταν απασχολημένη με την απόκτηση ενός νέου στρατηγικού εταίρου: της Ελλάδας, ενός μέλους του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία με πολλά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, η οποία έδειξε το ενδιαφέρον της να αντικαταστήσει την απουσία της Τουρκίας και να επενδύσει σε ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς και στην ανταλλαγή πληροφοριών.

Το δίκτυο DEBKA-Net-Weekly 450 στις 25 Ιουνίου ανέφερε βασισμένο σε πηγές στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ ότι αυτή η εξέλιξη δεν ήταν τόσο πολύ το αποτέλεσμα σχεδιασμού εκ μέρους της Ιερουσαλήμ αλλά της πρωτοβουλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος υπερηφανεύεται ότι διαθέτει πολλούς Εβραίους και Ισραηλινούς φίλους και εμπορικές επαφές, ορισμένοι από τους οποίες καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις στην πολιτική και στις Μυστικές Υπηρεσίες του Ισραήλ.
Είδε την ευκαιρία να γλιστρήσει στην θέση της Άγκυρας στην Ιερουσαλήμ και να μετασχηματίσει τους υπάρχοντες διπλωματικούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς και σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών δεσμούς σε μια ακμάζουσα στρατηγική συμμαχία, που θα παρέχει τα ίδια πλεονεκτήματα και στις δύο πλευρές όπως γινόταν και με τις προηγούμενες σχέσεις με την Τουρκία.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο Παπανδρέου πιστεύει επίσης ότι αυτή η συμμαχία θα τον βοηθήσει να απαλύνει κάποια από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του. Όμως πάνω από όλα, επιζητεί από το Ισραήλ βοήθεια για την επιτάχυνση της αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων και για τη συνδρομή του μετασχηματισμού τους σε ένα Χριστιανικό στυλοβάτη του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την Νότια Ευρώπη στη θέση του μουσουλμανικού Τουρκικού στρατού.
Αυτή η άποψη δεν συνιστά το άμεσο αποτέλεσμα της σύγκρουσης του Ισραήλ με την Τουρκία ή του επεισοδίου πάνω στο κατάστρωμα του Τουρκικού πλοίου Mavi Marmara στις 31 Μαΐου μεταξύ Ισραηλινών καταδρομέων και φιλο-Παλαιστίνιων Τούρκων ακτιβιστών.
Αναπτυσσόταν εδώ και λίγο καιρό, με πρώτη νύξη το καλοκαίρι του 2008 όταν ο Παπανδρέου επέτρεψε σε 100 Ισραηλινά μαχητικά F-15 και F-16 να πετάξουν μέσα στον Ελληνικό εναέριο χώρο της Μεσογείου προκειμένου να εξασκηθούν σε μεγάλης διάρκειας πτήσεις και στον ανεφοδιασμό εν πτήσει.
Η απόσταση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας μετ’ επιστροφής είναι 1.900 χιλιόμετρα, όσο και η απόσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έσπευσε να προσφέρει βοήθεια διαθέτοντας στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τα πληρώματα και τις εγκαταστάσεις των προηγμένων αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 PMU, που αγοράστηκαν από τη Ρωσία το 2000. Τους επετράπη να εξασκηθούν στον βομβαρδισμό τέτοιων εγκαταστάσεων σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να τις πωλήσει στο Ιράν και τη Συρία.
Η δριμεία οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα φέτος δυνάμωσε τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ Αθήνας και Ιερουσαλήμ. Ενώ οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάστηκαν πολλούς μήνες συζητώντας εάν θα διασώσουν την Ελλάδα από μια κατάρρευση (στην ουσία εγκρίνοντας ένα πακέτο βοηθείας ύψους 110 δις Ευρώ), ο Παπανδρέου αποτάθηκε στους Εβραϊκούς οικονομικούς γίγαντες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών για βοήθεια προκειμένου να συνεχίσει η Ελλάδα να επιπλέει οικονομικά.


http://www.debka.com/article/8891/


Απόδοση και δημοσίευση στα ελληνικά www.cohen.gr


http://cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=1243:2010-07-14-06-21-07&catid=34:middle-east&Itemid=60


Δεν υπάρχουν σχόλια: