Translate

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

“Χαστούκι” για το καθεστώς της Κίνας το φετινό Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη

Στον Κινέζο αντιφρονούντα Liu Xiaobo απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης του 2010. Ο Liu Xiaobo εκτίει ποινή φυλάκισης 11 χρόνων για «υποκίνηση ανατροπής της κυβέρνησης». Είχε περάσει άλλες δυο μακρές περιόδους φυλάκισης κατά τη δεκαετία του ογδόντα, για τη συμμετοχή του στην εξέγερση της Τιεν Αν Μεν και στη συγγραφή της Χάρτας 08, ένα μανιφέστο υπέρ της δημοκρατίας που είχε υπογραφεί από περισσότερους από δύο χιλιάδες κινέζους πολίτες. Συνελήφθη στα τέλη του 2008 και καταδικάστηκε το 2009 ανήμερα των Χριστουγέννων.

Κινεζικές κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν “ύβρι” κατά της Κίνας την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον αντιφρονούντα Liu Xiabao και είπαν ότι η κίνηση αυτή θα έχει αντίκτυπο στις σχέσεις της Κίνας με τη Νορβηγία.
Εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις στη Δύση. "Η εκχώρηση, ώστε, όπως σημειώνεται, εντελώς ανεξάρτητη με το βραβείο Νόμπελ για την Κινέζο αντιφρονούντα Liu Xiaobo ενσαρκώνει τη διεθνή αναγνώριση για όλους εκείνους που, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που αγωνίζονται για την ελευθερία και τα ατομικά δικαιώματα." , Δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο

Δεν υπάρχουν σχόλια: