Translate

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο «διάταγμα των Μεδιολάνων» για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής ζήτησε ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος από τη Βηρυτό

Επείγουσα έκκληση ώστε να υπάρξουν διεθνείς πρωτοβουλίες «παρόμοιες με εκείνες του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, ο οποίος απελευθέρωσε τους Χριστιανούς από τις διακρίσεις», απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος  στο κήρυγμά του κατά τη λειτουργία της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου στον καθεδρικό ναό της Παναγίας της Harissa στη Βυρητό. .
Ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα να ακούσει τις κραυγές την αγωνία και την απελπισία τόσων ανδρών και γυναικών που ζουν ανάμεσα σε δύσκολες καταστάσεις και εντάσεις μέσα στο φόβο την ανησυχία και την ανέχεια επειδή ομολογούν την πίστη τους στο Χριστό».
«Αποτελεί σημείο θεόσταλτο το γεγονός ότι η συνάντηση αυτή γίνεται στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού,» συνέχισε ο επίσκοπος Ρώμης «ο εορτασμός της οποίας καθιερώθηκε στην Ανατολή το 335, μετά την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, και την ανέγερση της Βασιλικής του Ναού της Αναστάσεως, στο λόφο του Γολγοθά όπου ήταν ο τάφος του Κυρίου μας,από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο τον οποίο σέβομαι σαν Αγιο».
«Σε ένα μήνα από σήμερα» συνέχισε ο επίσκοπος Ρώμης. «θα εορτάσουμε την επέτειο των 1700η χρόνων από την ημέρα που ο Μεγάλος Κωνσταντίνος είδε στον ουρανό να λάμπει το σημείο του Σταυρού και άκουσε μια φωνή να του λέει: “Εν τούτω νίκα”.
«Αργότερα, ο Κωνσταντίνος υπέγραψε το Διάταγμα των Μεδιολάνων, και έδωσε το όνομά του στην Κωνσταντινούπολη».
«Το μυστήριο του Σταυρού», είπε ο επίσκοπος της Ρώμης, «είναι εκείνο που μπορεί να μεταβάλλει τον πόνο μας, από κραυγή, σε αγάπη για το Θεό και έλεος προς τον πλησίον μας».
«Δεν είναι μια αλληγορία» πρόσθεσε, «αλλά μια επείγουσα έκκληση για την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων που οδηγούν
όλο και περισσότερο προς το Χριστό, που βοηθούν τις εκκλησίες να ξαναβρούν την ομορφιά των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων και τις πολιτικές ηγεσίες να μιμηθούν τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, που ελευθέρωσε τους χριστιανούς από τους διωγμούς και τους επέτρεψε να ζήσουν ελεύθερα και να εκφράζουν ανοιχτά την πίστη τους στο Χριστό, που σταυρώθηκε πέθανε και αναστήθηκε για τη σωτηρία όλων».
«Μη φοβάστε», ήταν το μήνυμα του Πάπα κατά την τριήμερη επίσκεψή του στο Λίβανο, που τόνισε ότι στο δύσκολο περιβάλλον και οδυνηρό περιβάλλον που ζούμε, είναι ανάγκη να θέσουμε την αγάπη πάνω  από το μίσος, να βάλουμε στη θέση της εκδίκησης τη συγχώρεση, στη θέση της υπερηφάνειας την ταπεινότητα, στη θέση των διαιρέσεων την ενότητα  Απευθυνόμενος σε Σύριους χριστιανούς που ήταν ανάμεσα στο πλήθος ο Πάπας είπε ότι «θαυμάζει το θάρρος τους» και πρόσθεσε:
«Πείτε στις οικογένειες και τους φίλους σας που βρίσκονται στην πατρίδα ότι δεν σας έχουμε ξεχάσει».
Νωρίτερα το Σάββατο, ο πάπας είχε σε συνάντηση με χριστιανούς και μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες, ακόμη και με τους ηγέτες της Χεσμπολά και μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών. Κατά τη συνάντηση χαρακτήρισε τη θρησκευτική ελευθερία «θεμελιώδες δικαίωμα», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θρησκευτικό φονταμενταλισμό και κάλεσε όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες στη Μέση Ανατολή «να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να ξεριζώσουμε αυτή την απειλή».
Πηγές : http://www.christianrightsingreece.gr/page6.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: