Translate

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

«Ορθόδοξη Πρωτοβουλία» για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής

Τη συγκρότηση «Ορθόδοξης Πρωτοβουλίας» με αντικείμενο τις κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές, που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσαν στις 3 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, (συνέντευξης Τύπου) στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, οι Σεπτοί Προκαθήμενοι των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ. κ. Θεόφιλος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος παρέθεσαν προκειμένου να εξηγήσουν το όραμα, τους στόχους τους και τις προσδοκίες της «Ορθόδοξης Πρωτοβουλίας».
Η «Ορθόδοξη Πρωτοβουλία» αποτελεί ιστορικά, την πρώτη κοινή δράση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, και αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Εκκλησιών, στη σύσφιξη των σχέσεων με όλους τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής καθώς και στην ανάπτυξη αρμονικών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των Αβρααμικών Θρησκειών.
Το πνευματικό πλαίσιο της κίνησης περιέγραψε, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος.
«Ως Πνευματικοί Πατέρες και ταγοί, “εις τύπον καί τόπον Χριστού ιστάμενοι”, δραττόμεθα της ευκαιρίας και πάλι να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη πολύπαθη Συρία, για την ένταση που συνεχίζει να επικρατεί στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τα εντεινόμενα φαινόμενα θρησκευτικής βίας και μισαλλοδοξίας που παρατηρούνται ανά τον κόσμο. Διατρανώνουμε την πίστη μας στην αυτοσυνειδησία της Ορθοδόξου Εκκλησίας ότι ο άνθρωπος, ως εικόνα Θεού, έχει ουράνιες ρίζες, ασυγκρίτως ανώτερες των ταπεινών ενστίκτων που πυροδοτούν την παράλογη βία.
Υψώνουμε με σθένος την φωνή υπέρ της επικρατήσεως της ειρήνης και της αδελφοσύνης, που οδηγούν στην αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών και προσευχόμαστε να πρυτανεύσουν η αγάπη και η συγγνώμη, η λογική και η δικαιοσύνη».
Πρώτη κίνηση των Προκαθημένων σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, είναι να επισκεφθούν τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα η Αίγυπτος και η Συρία, «γιατί στους χώρους αυτούς κατοικούν αρκετοί χριστιανοί και ανησυχούμε για το μέλλον αυτών των ανθρώπων».
«Θέλουμε να έχουμε επαφές με αυτά τα κέντρα που καθορίζουν τις τύχες όλου του κόσμου για να έχουμε από πρώτο χέρι ενημέρωση, γιατί μας ανησυχεί φοβερά το τι θα γίνουν οι χριστιανοί μας, της Μέσης Ανατολής. Αν επικρατήσουν ακραίοι στη Συρία, οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες θα είναι οι μειονότητες και οι χριστιανοί. Θέλουμε να ξέρουμε ποια θα είναι η στάση των ισχυρών της γης και ποια προστασία μπορούν να τους δώσουν», ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος και κατέληξε.
«Ανησυχούμε και για την Κύπρο. Μπορεί σήμερα να έχουμε ηρεμία, αλλά η γιορτή του άλλου παραμονή δική μας, που λέει ο λόγος».
Επίσης αποφασίστηκε μέσω του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων η αποστολή κοντέινερ με ανθρωπιστική βοήθεια για τον καταυλισμό προσφύγων που έχει δημιουργηθεί στην Ιορδανία κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Πηγή: http://www.sigmalive.com/news/local/520432

Δεν υπάρχουν σχόλια: