Translate

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009

Οι λαοί του κόσμου μπορούν να ζήσουν μαζί με ειρήνη λέει ο Ομπάμα

"Υπάρχει επίσης ένας κανόνας που βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε θρησκείας -μην κάνεις στον άλλο αυτό που δεν θέλεις να σου κάνει", είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου.
Απευθυνόμενος κυρίως στο μουσουλμανικό κόσμο, ο Ομπάμα επικαλέστηκε για να ενισχύσει αυτή του τη θέση, στίχους από το Κοράνι, τη Βίβλο και το Ταλμούδ.
"Η αλήθεια αυτή υπερβαίνει τα έθνη και τους λαούς --πρόκειται για μια πεποίθηση που δεν είναι νέα, που δεν είναι μαύρη ή λευκή ή καφέ, που δεν είναι χριστιανική, ή μουσουλμανική, ή εβραϊκή. Είναι μια πεποίθηση που απέκτησε ζωή στο λίκνο του πολιτισμού και που πάλλεται ακόμη στις καρδιές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι η πίστη στους άλλους και είναι αυτό που με έφερε εδώ σήμερα", είπε. "Οι λαοί του κόσμου μπορούν να ζήσουν μαζί εν ειρήνη. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το όραμα του Θεού. Τώρα, αυτή πρέπει να είναι η δουλειά μας εδώ στη Γη", και έκλεισε την ομιλία του με την ευχή: "Η ειρήνη του Θεού να είναι μαζί σας".
Ο πρόεδρος Ομπάμα λοιπόν ανέπτυξε την πολιτική του ξεκινώντας από μια καθαρά πολιτική βάση και χρησιμοποιώντας ένα πλαίσιο «θεοπολιτικής». Η ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών στη βάση των κοινών τους θέσεων είναι αυτή που θα φέρει τις πολιτικές αποφάσεις για ειρήνευση.
Και η επιλογή της Αιγύπτου δεν ήταν τυχαία. Η Αίγυπτος υπήρξε για αιώνες κέντρο συνάντησης αλλά και δημιουργίας των θρησκειών όπως επίσης θεωρείται από πολλούς σαν η καρδιά του αραβικού κόσμου.
Υπό το φως αυτής της ερμηνείας η εικόνα του τοπίου δείχνει να αλλάζει. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε μια δίκαιη θέση των Παλαιστινίων να έχουν δικό τους κράτος, είπε ότι είναι αντίθετος στους ισραηλινούς εποικισμούς αλλά θύμισε σε όλους πως δεν θα επιτρέψει να απειληθεί το Ισραήλ.
Στην ομιλία του ήταν ιδιαίτερα έντονος απέναντι στον Ιρανό πρόεδρο για τις θέσεις που είχε εκφράσει αμφισβητώντας το Ολοκαύτωμα στον ΟΗΕ, λέγοντας ότι «το Ισραήλ πρέπει να σβήσει από τον χάρτη».
«Η επανάληψη αυτού του άθλιου στερεότυπου», είπε ο Ομπάμα, είναι βαθύτατα λανθασμένη και το μόνο που πετυχαίνει είναι να φέρνει στη μνήμη των Ισραηλινών την πιο οδυνηρή από τις αναμνήσεις και να εμποδίζει την ειρήνη που οι λαοί αυτής της περιοχής αξίζουν».
Για να γίνει ίσως περισσότερο πειστικός στους αρνητές του Ολοκαυτώματος, με μια κίνηση που το
Associated Press, αποκαλεί «επίσημη συνάντηση με την ιστορία ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται το στρατόπεδο αναγκαστικής εργασίας στο Buchenwald, όπου υπολογίζεται ότι 56.000 άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι.

Στις ΗΠΑ πάντως το 28% των αμερικανών ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η σχέσεις τις Αμερικής με τον μουσουλμανικό κόσμο θα είναι καλύτερα ένα χρόνο από σήμερα σύμφωνα
με εθνική τηλεφωνική έρευνα της Rasmussen Reports, σε δείγμα 1000 ατόμων στις 1 και στις 2 Ιουνίου. Το 21% πιστεύουν ότι οι σχέσεις θα επιδεινωθούν και το 45% ότι θα παραμείνουν στάσιμες. Το 7% απαντά ότι δεν γνωρίζει αν θα βελτιωθούν η αν θα επιδεινωθούν. Από εκείνους που πιστεύουν ότι οι σχέσεις θα βελτιωθούν κατά το επόμενο έτος, το 43% είναι Δημοκρατικοί και το 33% Ρεμπουπλικανοί . Το 29% των ψηφοφόρων προσδιορίζουν την Αίγυπτο, σαν σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών και μόνο 5%, ως εχθρό. Το 58%, δεν είναι βέβαιοι αν η Αίγυπτος είναι σύμμαχος ή εχθρός των ΗΠΑ. Οι αμερικανοί πολίτες θεωρούν ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων συνιστά εμπόδιο για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και του μουσουλμανικού κόσμου. Το 52% των πολιτών πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πρέπει να κερδίσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και η πλειοψηφία θεωρεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να καθοδηγούν τους συμμάχους τους και όχι το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: