Translate

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Ο Καλός Σαμαρείτης δεν κοιτάει φυλή και θρησκεία

Της Μαριας Δεληθαναση


Εντεκα η ώρα το πρωί και έξω από το κτίριο της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Κάριτας» στην Πλατεία Βάθης συνωστίζονται αλλοδαποί -κυρίως Ασιάτες και Αφρικανοί- για το συσσίτιο που προσφέρεται. Στην πεντακάθαρη και φροντισμένη τραπεζαρία οι εθελοντές προσφέρουν καλομαγειρεμένο φαγητό. «Με 30 ευρώ διασφαλίζεται το ψωμί της ημέρας, με 33 ευρώ το ρύζι και με άλλα 30 ευρώ τα όσπρια της ημέρας. Με 557 ευρώ εξασφαλίζονται 3.900 μερίδες φαγητού» εξηγεί στην «Κ» το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Λάουρα Παναγιώτου προσπαθώντας να εξηγήσει με πόσο λίγα χρήματα μπορεί να προσφερθεί σημαντική υπηρεσία.
Καθαροί και τακτοποιημένοι χώροι διδασκαλίας, ιματιοθήκη, αποθήκη τροφίμων και κυρίως το έμψυχο δυναμικό των 80 εθελοντών που φροντίζουν ανιδιοτελώς τους άπορους απάτριδες.
Καθημερινό συσσίτιο
Μέρα με τη μέρα τα τελευταία 30 χρόνια «χτίζουν» το καλό όνομα της οργάνωσης, που αναζητεί πάντα προσφορές από πολίτες και επιχειρήσεις. «Εμείς τους βοηθάμε να ζήσουν άλλη μια μέρα στην Ελλάδα» εξηγεί η Ισπανίδα δημοσιογράφος κ. Μπεγόνια Καστιέγια Καλλιγά, μέλος της διοικούσας επιτροπής της οργάνωσης και προσθέτει: «Ξέρετε, ο διακινητής που τους έχει πάρει 5.000 ευρώ και τα έχει μοιραστεί με τους Τούρκους και τους Ελληνες συνεργάτες του, τους δίνει κι ένα χαρτάκι με διάφορες διευθύνσεις, ανάμεσα στις οποίες και τη δική μας... Λέω σε πολλούς που μας επικρίνουν, ότι βοηθάμε για να μην πάνε να κλέψουν. Για πείτε μου, τι γίνεται όταν οι Αφγανοί μαζεύουν σπαράγγια στη Λάρισα και την Παρασκευή, αντί να πληρωθούν, έρχεται η αστυνομία και τους διώχνει;».
Πέρα από το καθημερινό συσσίτιο των 250 μερίδων, κάθε μήνα προσφέρεται σε 80 οικογένειες δέμα με τρόφιμα. Η κοινωνική λειτουργός κ. Αγλαΐα Κωνσταντοπούλου κρατάει ιστορικά και παραπέμπει κάθε αλλοδαπό ανάλογα με τις ανάγκες του στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ή σε νοσοκομεία ή άλλους οργανισμούς. Σε συνεργασία με το ΠΙΚΠΑ και με δαπάνη της οργάνωσης εμβολιάζονται τα παιδιά. Δημιουργείται δίκτυο από εργοδότες προκειμένου να βρουν εργασία νόμιμοι μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Φοιτητές από τα ΤΕΙ και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ερασμος» πηγαίνουν εκεί για εκπαίδευση.
Διαφορές ανθρώπων
«Τα πάντα είναι δικαιολογημένα και οι αποδείξεις μας σωστές» τονίζει ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής κ. Νίκος Βουτσίνος, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες που κάθε Τετάρτη (είναι η μέρα του) σερβίρει φαγητό στους ενδεείς. «Οποιος δίνει μια προσφορά λαμβάνει απόδειξη και ευχαριστήρια επιστολή. Δεν ρίχνονται απλά ως χρήματα σε ένα κουτί»...
Η κ. Παναγιώτου, επί τριάντα χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, επισκέπτεται αγγλόφωνα, ιταλόφωνα και γαλλόφωνα σχολεία της Αττικής και προβάλλοντας διαφάνειες μαθαίνει στα παιδιά ότι οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων ορίζονται από την εκπαίδευση, τη διατροφή και τον πλούτο. Περιγράφει τη φρίκη του πολέμου, τι σημαίνει να μένει ο άνθρωπος χωρίς τροφή, νερό και σπίτι. Τους μαθαίνει τον ορισμό του πολιτικού, οικονομικού και περιβαλλοντικού πρόσφυγα.
Σχετικά με το διαφορετικό θρήσκευμα όσων προσφέρουν και όσων βοηθούνται: η κ. Παναγιώτου λέει «ο Καλός Σαμαρείτης δεν ήταν χριστιανός» και συνεχίζει: «Λιγότερο από το 10% όσων τρέπονται σε φυγή φθάνουν στην Ευρώπη. Αυτό το αγοράκι (δείχνει ένα 8χρονο αγοράκι με τη μητέρα και την αδελφή του σε φωτογραφία), στα οκτώ του χρόνια μιλάει πολύ καλά αγγλικά, διότι έκανε χρόνια ιδιωτικά μαθήματα. Ομως, ο πατέρας σκοτώθηκε και η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν»...
Σε 250.000 εκτιμούν οι άνθρωποι της Κάριτας και ο Ερυθρός Σταυρός τους παράνομους αλλοδαπούς στην Ελλάδα. Από όσους βρίσκονται στην Αθήνα, περίπου 1.000 κοιμούνται έξω. Από αυτούς, το 60% τρέφεται από τα σκουπίδια. Οι υπόλοιποι ζουν από τα συσσίτια. Οπως λένε και οι άνθρωποι της Κάριτας: «Κανένας δεν μπορεί μόνος του να κάνει κάτι μεγάλο. Ολοι μαζί μπορούν να κάνουν πολλά μικρά που δημιουργούν το Μεγάλο»...
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή" στις 3 Ιουνίου του 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: