Translate

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ


του Τάκη Μίχα*
Ορισμένοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα της ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων μεταναστών στη Δύση θα λυθεί με μεγαλύτερο παρεμβατισμό του κράτους, αύξηση των δημόσιων παροχών, ποσοστώσεις στην εργασία, ποινικοποίηση «ρατσιστικών» εκφράσεων κ.λπ.
Άλλοι, αντίθετα, υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα θα έχουν μοναδικό αποτέλεσμα την αύξηση της δυσφορίας των ντόπιων (που θα πρέπει να επωμισθούν το κόστος) με συνέπεια την αύξηση των τριβών, του ρατσισμού και την «γκετοποίηση» των μουσουλμάνων. Ο καλύτερος τρόπος ενσωμάτωσης, υποστηρίζουν, είναι μέσω της ελεύθερης πρόσβασης στην αγοράς και στην εργασία.
Μια πρόσφατη, μεγάλη έρευνα που έγινε σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ τείνει να ενισχύσει τη δεύτερη άποψη.
Σε αντίθεση με τις μουσουλμανικές κοινότητες στην «κοινωνική» Ευρώπη, οι μουσουλμάνοι των ΗΠΑ παρουσιάζουν υψηλό βαθμό ενσωμάτωσης, βρίσκονται στο ίδιο εισοδηματικό επίπεδο με τους υπόλοιπους Αμερικανούς και είναι σχεδόν όλοι αντίθετοι με τον ισλαμικό εξτρεμισμό
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το γνωστό κέντρο σφυγμομετρήσεων Pew Research Center φέρει τον τίτλο: «Οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι: Μεσοαστοί και στην πλειονότητά τους συμβατικοί». Αναφέρεται στη μουσουλμανική κοινότητα των ΗΠΑ που αριθμεί δυόμισι εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα δύο τρίτα έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις αραβικές χώρες, όμως πολλοί προέρχονται και από το Πακιστάν και άλλες ασιατικές χώρες. Οι ντόπιοι μουσουλμάνοι είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα Αφροαμερικανοί (μαύροι) που ασπάσθηκαν τον Ισλαμισμό.
Στη συντριπτική της πλειονότητα η μουσουλμανική κοινότητα έχει θετική εικόνα για τις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν την κοινωνία στην οποία ζουν εξαιρετική και πολλοί δηλώνουν ότι έχουν αρκετούς και στενούς φίλους που δεν είναι μουσουλμάνοι.
Επίσης οι περισσότεροι καταδικάζουν έμμεσα το μοντέλο της «
πολυπολιτισμικότητας», που προτρέπει κάθε εθνότητα να λειτουργεί με άξονα τις δικές της πολιτισμικές παραδόσεις. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι οι μουσουλμάνοι που έρχονται στις ΗΠΑ θα πρέπει να υιοθετήσουν τα αμερικανικά ήθη και έθιμα αντί να επιδιώκουν να παραμένουν διαφορετικοί. Επίσης, οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι στην πλειονότητά τους (63% έναντι 32% ) δεν πιστεύουν ότι αποτελεί αντίφαση το να ζεις ως πιστός μουσουλμάνος σε μια σύγχρονη δυτική κοινωνία.
Σε ορισμένα θέματα οι μουσουλμάνοι φαίνεται να ενστερνίζονται τις αμερικανικές αξίες σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμα και από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ετσι, στο ερώτημα αν συμφωνούν με την άποψη ότι «ο κάθε ένας στην Αμερική μπορεί να προκόψει αν εργαστεί σκληρά», συμφώνησε το 71% -στην υπόλοιπη Αμερική το ποσοστό είναι 67%.
Το 47% των ερωτηθέντων θεωρούν τους εαυτούς τους πρώτα μουσουλμάνους και μετά υπηκόους της χώρας (Αμερικανούς). Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Βρετανία είναι 81%, στη Γερμανία 66%, στην Ισπανία 69% και 46% στη Γαλλία.
Οσον αφορά το θέμα της βίας, το 78% των Αμερικανών μουσουλμάνων πιστεύει ότι οι επιθέσεις
αυτοκτονίας εναντίον άμαχων στόχων για την υπεράσπιση του Ισλάμ είναι απαράδεκτες. Αντίθετα, όπως δείχνουν έρευνες σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Αγγλία η πιθανότητα να απαντήσει κάποιος μουσουλμάνος ότι υποστηρίζει τις επιθέσεις αυτοκτονίας είναι διπλάσια.
Όσον αφορά την οικονομικοκοινωνική τους θέση, η κατάσταση των μουσουλμάνων στην Αμερική είναι σημαντικά καλύτερη από την αντίστοιχη κατάσταση των ομοθρήσκων τους στην Ευρώπη.
Έτσι, το ήμισυ των μουσουλμάνων έχουν φοιτήσει σε ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης -όπως περίπου ισχύει στην υπόλοιπη αμερικανική κοινωνία. Επίσης, η διανομή του εισοδήματος μεταξύ των μουσουλμάνων δεν αποκλίνει από την κρατούσα στις ΗΠΑ διανομή του εθνικού εισοδήματος. Το ποσοστό των μουσουλμάνων που έχουν χαμηλό σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό εισόδημα είναι 2%. Στη Βρετανία είναι 22%, στη Γαλλία 18%, στη Γερμανία 18% και στην Ισπανία 23%. Επίσης, παρά το γεγονός ότι είναι κοινωνικά συντηρητική η πλειονότητα των Αμερικανών μουσουλμάνων ψηφίζει το Δημοκρατικό κόμμα.
Τέλος, αρκετά διχασμένοι -όπως άλλωστε και οι χριστιανοί- φαίνεται να είναι οι μουσουλμάνοι όσον αφορά το ρόλο της θρησκείας στην κοινωνία. Έτσι, το 69% πιστεύει ότι τα τζαμιά θα πρέπει να κρατηθούν μακριά από την πολιτική, ενώ το 43% πιστεύει το αντίθετο.
Όπως δείχνει η έρευνα, το λιγότερο ενσωματωμένο τμήμα των μουσουλμάνων είναι οι ντόπιοι Αφροαμερικανοί και όχι οι μουσουλμάνοι που προέρχονται από το εξωτερικό. Έτσι, π.χ., ενώ μόλις το 3% των μουσουλμάνων που προέρχονται από το εξωτερικό έχει μια θετική εικόνα για τον Μπιν Λάντεν, το ποσοστό μεταξύ των Αφροαμερικανών μουσουλμάνων ανέρχεται στο
στο 9%.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο e-rooster στις 12 Ιουνίου του 2007.
* Τάκης Μίχας
O Τάκης Μίχας σπούδασε Εθνολογία και Φιλοσοφία στα πανεπιστήμια του Άρχους (Δανία), Ντουμπρόβνικ (Κροατία) και Σαντα-Κρουζ, (Καλιφορνια). Έχει εργασθεί σε Δανικές και Ελληνικές εφημερίδες. Σήμερα εργάζεται στην Ελευθεροτυπία ενώ παράλληλα αρθρογραφεί στην Wall Street Journal (Europe). Το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο δημοσιογραφίας του ιδρύματος Μπότση.
Βιβλία του Τάκη Μίχα:
Και ένα ενδιαφέρον video.
Βλέπε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: