Translate

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Η Ευρώπη θα γίνει «Eurabia». Σιγά σιγά.


Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει να ιδρύσει ισλαμικό σχολείο στην Ιρλανδία σύμφωνα με ανακοίνωση της Σαουδαραβικής πρεσβείας στο Δουβλίνο που δημοσιεύει σήμερα το blog, islam in Europe.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση για τη δημιουργία ενός σχολείου ελήφθη σε συνεδρίαση που έγινε στο Δουβλίνο στα τέλη του προηγούμενου μήνα και στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής για την Εκπαίδευση του Σαουδαραβικού Συμβουλίου και ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ιρλανδία, Abdulaziz Aldriss.
Τα σχέδια όμως αυτά είχαν ήδη ανακοινωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο – στα Αραβικά- στην ιστοσελίδα της Σαουδαραβικής πρεσβείας.
Η μουσουλμανική κοινότητα της Ιρλανδίας είναι ισχυρή (περί τους 40.000) αλλά ο αριθμός των σαουδαραβικών οικογενειών δεν ξεπερνά τις 15. Τι οδηγεί τότε την Σαουδική Αραβία στην απόφαση να αναλάβει τη δημιουργία ενός σχολείου που θα απευθύνεται προφανώς στο σύνολο των μουσουλμάνων, σε μια χώρα που υπάρχει ήδη σημαντικός αριθμός ισλαμικών σχολείων;
Σχεδόν ένα χρόνο πριν ένα περίεργο περιστατικό απασχόλησε για μέρες την επικαιρότητα στην Ιρλανδία.
Ένα σχολείο μέσης εκπαίδευσης, το Gorey Community School στην πόλη του Wexford, κοντά στο Δουβλίνο, αποφάσισε να απαγορεύσει στη 14χρονη μαθήτρια Shekinah Egan, να φορά τη μαντίλα, το περίφημο hijap, κατά το χρόνο της παραμονή της στο σχολείο.
Μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, που μετέδωσε την είδηση σε όλο τον αραβικό κόσμο, ο πατέρας της μαθήτριας Liam Egan, έριξε λάδι στη φωτιά λέγοντας: «Είναι καιρός για να δει ο κόσμος το πραγματικό πρόσωπο της Ιρλανδίας. Το θέμα της μαντίλας είναι η απόδειξη του τρόπου με τον οποίο η χώρα αυτή αντιμετωπίζει τις μειονότητες. Καταστέλλει σιωπηρά τα δικαιώματα των μουσουλμάνων ενώ θέλει να παρουσιάζεται σαν προπύργιο της δημοκρατίας».
Κι’ αυτό τη στιγμή που τα περισσότερα σχολεία της Ιρλανδίας έδιναν το δικαίωμα στις μαθήτριες να φορούν τη μαντίλα αν δε έρχεται σε αντίθεση με τα χρώματα της στολής του σχολείου.
Αντί λοιπόν η Ιρλανδία να αγνοήσει εντελώς αυτόν τον άνθρωπο άνοιξε μια εθνική συζήτηση «για την ένταξη των μεταναστών στη χώρα».
Όμως ο Egan δεν ήταν μετανάστης. Ήταν Ιρλανδός που είχε προσχωρήσει στο Ισλάμ στα 28 του χρόνια όπως και το ένα τρίτο των μουσουλμάνων της Ιρλανδίας.
Μαζί με τη γυναίκα του ίδρυσαν μια ομάδα με σκοπό να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση για το δικαίωμα των σπουδαστριών μουσουλμάνων να φορούν το hijab.
Αντί η συζήτηση να στραφεί στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης σε μια ευρωπαϊκή χώρα κινήθηκε γύρω από τα όρια της ενσωμάτωσης και της ανοχής.
Τα μεγαλύτερα κόμματα της Ιρλανδίας τάχθηκαν εναντίον της μαντίλας στα σχολεία. «Αν κάποιοι θέλουν να έλθουν σε μια δυτική κοινωνία που είναι χριστιανική και κοσμική πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της. Η εκδήλωση των θρησκευτικών πεποιθήσεων κατά τέτοιο τρόπο είναι απαράδεκτη» είχε πει τότε ο κ. Κουίν εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος.
Δεν είναι η μοναδική περίπτωση που ένα τέτοιο θέμα ξεκινά όχι από μετανάστες αλλά από ευρωπαίους προσήλυτους. Αυτή η φαιδρή ιστορία έδωσε την αφορμή για να υπάρξει το θέμα. Τώρα το Δουβλίνο θα έχει σαουδαραβικό σχολείο, και πολιτιστικό κέντρο φυτώρια και τα δυο του μπεχαβισμού. Τέλεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: