Translate

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια κατά των ΗΠΑ


Στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάϊντα ανήκει ο Νιγηριανός που προσπάθησε να ενεργοποιήσει εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε αεροσκάφος τύπου Airbus 330 που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Delta - Northwest Airlines. Η απόπειρα έγινε ανήμερα των Χριστουγέννων, και ενώ κορυφώνονται οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.
Ο 23χρονος Abdul Faruk Abdulmutallab, (Αμπντουλ Φαρούκ Μουντάλαντ) προσπάθησε να ενεργοποιήσει εκρηκτικό μηχανισμό είκοσι λεπτά πριν το αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το Άμστερνταμ με 278 επιβάτες, προσγειωθεί στο Ντιτρόιτ. Οι επιβάτες που καθόταν κοντά του έπεσαν πάνω του και κατόρθωσαν να τον εμποδίσουν. Ακολούθησε μικρή έκρηξη (πιθανόν του πυροκροτητή) που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών επιβατών. Στη συνέχεια παρενέβη το πλήρωμα και ο δράστης εξουδετερώθηκε.
Ο Νιγηριανός τρομοκράτης που είναι γιος του νιγηριανού πρώην τραπεζίτη Ουμάρ Μουτάλαμπ (της First Bank PLC) και νοσηλεύεται με εγκαύματα στο πόδι στο νοσοκομείο του Μίσιγκαν, ομολόγησε κατά την ανάκριση ότι ανήκει στην Αλ Κάιντα, και εκπαιδεύτηκε στην Υεμένη απ' όπου προμηθεύτηκε τα εκρηκτικά μαζί με οδηγίες για το πώς και πότε να τα χρησιμοποιήσει.

Η ύλη που περιείχε ο εκρηκτικός μηχανισμός, ήταν ισχυρότατη τύπου "ΡΕΝΤ" και θα πυροδοτείτο με σύριγγα που είχε κρυμμένη στο παντελόνη του. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν δεμένος ανάμεσα στους όρχεις του ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός της.

Σύμφωνα με το CNN, ο Αμπντουλ Φαρούκ Μουντάλαντ «δεν ανήκει σε κάποια λίστα ατόμων που είναι μέλη της Αλ Κάιντα ή διατηρούν δεσμούς μαζί της και στα οποία δεν επιτρέπεται η επιβίβαση σε αεροσκάφος». Ενδέχεται όμως το όνομά του να συμπεριλαμβάνεται σε κατάλογο πληροφοριών που διατηρούν οι ΗΠΑ, για άτομα που είναι ύποπτα ότι έχουν δεσμούς με την τρομοκρατία.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που βρίσκεται στη Χαβάη για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και έδωσε οδηγίες ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των αερομεταφορών. Μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
Η υπόθεση αυτή πάντως φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Υεμένη, και τον διαβόητο ιμάμη Αl-Awlaki, ο οποίος φέρεται να έχει σκοτωθεί, μαζί με τριάντα περίπου άτομα, κατά την επιδρομή αμερικανικών αεροσκαφών την παραμονή των Χριστουγέννων στα βουνά της Shabwa στην Υεμένη σε κτίριο όπου συνεδρίαζαν ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα.
Ο Al-Awlaki είχε ζήσει στην Αμερική πολλά χρόνια και έδρασε κυρίως στην Καλιφόρνια και το Κολοράντο. Διατηρούσε σχέση με δυο από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου τον Nawaf Al-Hazmi και τον Khalid Almihdhar ενώ το FBI έχει υποκλέψει 18 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανάμεσα στον Ιμάμη και τον δράστη της πρόσφατης επίθεσης στο στρατόπεδο του Fort Hood αξιωματικό του στρατού των ΗΠΑ, Nidal Malik Hasan (Νιντάλ Μαλίκ Χασάν).Ο Al-Awlaki θεωρείται από τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα, ένας από τους σημαντικότερους στρατολόγους της και άτομο με μεγάλη επιρροή στους αγγλόφωνους οπαδούς της Τζιχάντ.

Βλέπε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: