Translate

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα, παρά τις αντιδράσεις του Πεκίνου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί τελικά με τον Δαλάι Λάμα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η συνάντηση θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο, και ήδη προκάλεσε την αντίδραση της Κίνας. Ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας κ. Zhu Weiqun δήλωσε πως μια τέτοια συνάντηση «θα απειλήσει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία» μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον.
Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου αποτελεί πρόκληση για το Πεκίνο που αν και κατέλαβε αυθαίρετα το Θιβέτ το 1950, υποστηρίζει ότι ο Δαλάι Λάμα είναι ένας επικίνδυνος αυτονομιστής και εργάζεται για τη διεθνή του απομόνωση. Άλλωστε ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αποφύγει μια τέτοια συνάντηση τον περασμένο χρόνο όταν ο Δαλάι Λάμα είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ.
Είναι το κερασάκι στην τούρτα των συνεχών εντάσεων τον τελευταίο καιρό, είτε πρόκειται για τα όπλα στη Ταϊβάν είτε για την λογοκρισία στο Google.
Η διοίκηση Ομπάμα είχε πολλές φορές κατηγορηθεί κυρίως από τους συντηρητικούς για υπερβολική χαλαρότητα απέναντι σε χώρες όπως η Κίνα η Ρωσία και το Ιράν για διαφορετικούς φυσικά λόγους.
Αν το συνδυάσει κανείς με τις δηλώσεις Μπερλουσκόνι κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ όπου σε δηλώσεις του παρομοίασε τον Αχματινετζάντ με τον Αδόλφο Χίτλερ, τότε ίσως να πρόκειται για την αρχή μιας σημαντικής στροφής στην πολιτική των ΗΠΑ αλλά και γενικότερα της Δύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: