Translate

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Το Ισραήλ αισθάνεται ότι δεν έχει εταίρο για την ειρήνη


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, είχαν μια θερμή συνάντηση. Αρνήθηκαν και δυο ότι οι σχέσεις τους είναι ψυχρές υπενθύμισαν ότι η φιλία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι πάντα ισχυρή.
Είναι όμως γεγονός ότι η διοίκηση Ομπάμα δείχνει σήμερα λιγότερο φιλική προς το Ισραήλ.
Πολλοί στην Ουάσικτον πιστεύουν πως το Ισραήλ αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τις ΗΠΑ και ότι ευθύνεται για τον καλπάζοντα αντιαμερικανισμό στον αραβικό κόσμο. Και προσπαθούν να στριμώξουν το Ισραήλ στη γωνία.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα πιέζει για να ξεκινήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην δημιουργία δυο κρατών ενώ θεωρεί σαν την πιο επίμαχη πτυχή την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική όχθη. Μια μέρα πριν από τη συνάντηση οι New York Times έγραφαν πως οι ΗΠΑ θα απαλλάξουν από τη φορολογία τις δωρεές προς την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.
Όμως το πρόβλημα δεν είναι τόσο το στεγαστικό, όσο το ότι το Ισραήλ αισθάνεται ότι δεν έχει εταίρο για την ειρήνη.
Οι δυο παλαιστινιακές πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για το ποιος εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους. Επίσης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αρνούνται την ύπαρξη του Ισραήλ.
Στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς έχει ως καταστατικό στόχο της την καταστροφή του.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δεν υποστηρίζει την ίδια θέση, όμως το περασμένο Σάββατο στην κηδεία του Abu Dauod που υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία της Φατάχ έπλεξε ως εξής το εγκώμιο του τεθνεόντος αποκαλώντας τον ήρωα του Παλαιστινιακού έθνους. «Ο εκλιπών» είπε, «έζησε όλα του τα χρόνια στην παλαιστινιακή αντίσταση και εργάστηκε με θυσία και αυταπάρνηση για τα δικαιώματα του λαού του».
Ο Abu Dauod, ήταν ο ιθύνων νους της σφαγής της 11 Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. Η Φατάχ δεν ενθαρρύνει την τρομοκρατία αλλά στη Δυτική Όχθη μεγαλώνει μια ακόμη γενιά που μαθαίνει να μισεί το Ισραήλ.
Η πολιτική των ΗΠΑ να προσπαθούν "να στριμώξουν το Ισραήλ στη γωνία", ίσως σκληρύνει τη θέση των Παλαιστινίων που θα γίνουν πιο απρόθυμοι στο να διαπραγματευτούν με το Ισραήλ. Αλλά και οι Ισραηλινοί θα γίνουν πιο απρόθυμοι διότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση των ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: