ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρ’ ότι αναγνώρισε ότι η Ε.Ε. δεν ασκεί πρώτη φορά κριτική στην Ιταλία για το θέμα της μετανάστευσης. Ξεκαθάρισε δε ότι ο ίδιος δεν συνομιλεί με εκπροσώπους και δέχεται να μιλήσει «μόνο στον πρόεδρο της Επιτροπής».
Ο εκπρόσωπος του Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε έκπληκτος με τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού και απολογήθηκε πως ουδέποτε η επιτροπή άσκησε κριτική σε κράτος μέλος για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Τι είχε συμβεί;
Μία μέρα πριν, ο Dennis Abbott, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε ζητήσει εκ μέρους της Κομισιόν εξηγήσεις από την Ιταλική κυβέρνηση και την κυβέρνηση της Μάλτας, για την επαναπροώθηση 75 μεταναστών που προερχόμενοι από τη Σομαλία κατευθύνονταν από τη Λιβύη προς την Ιταλία.
Εντοπίστηκαν ανοιχτά της Σικελίας από σκάφη των Ιταλικών τελωνείων και περιπολικά σκάφη της ακτοφυλακής της Finanza. Συνελήφθησαν και οι ιταλικές αρχές επεχείρησαν να τους μεταφέρουν σε σκάφη της ακτοφυλακής της Λιβύης. Οι Σομαλοί αρνήθηκαν και ευρισκόμενοι επί ιταλικού σκάφους ζήτησαν να υποβάλλουν αίτημα πολιτικού ασύλου.
Μετά τις αντιδράσεις αυτές οι Ιταλοί προτίμησαν να μην επιχειρήσουν μετεπιβίβαση για λόγους ασφαλείας αλλά να τους μεταφέρουν οι ίδιοι απευθείας στις Λυβικές ακτές.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ένας από τους μετανάστες, επικοινώνησε με δορυφορικό τηλέφωνο με δημοσιογράφο του BBC Ιταλίας, και ανέφερε ότι η Ιταλική ακτοφυλακή αρνήθηκε να δεχθεί αίτημα παραχώρησης ασύλου.
«Είμαστε απελπισμένοι, και κάποιοι από εμάς είναι άρρωστοι. Ζητήσαμε από τις Ιταλικές αρχές να καταθέσουμε αίτηση για παραχώρηση ασύλου, και να μην μας παραδώσουν στη Λιβύη, όπου μπορεί να καταλήξουμε στη φυλακή αλλά δεν μας άκουσαν»...
Στο πλοιάριο που εντοπίσθηκε στην θαλάσσια περιοχή της Σικελίας, επέβαιναν 75 άνθρωποι, ανάμεσά τους 15 γυναίκες και 3 ανήλικοι.
Με την επιστροφή τους στην Τρίπολη χθες το μεσημέρι το «ταξίδι της ελπίδας» για τους 75 Σομαλούς, τέλειωσε αν και η υποδοχή τους από τις υγειονομικές αρχές της Λιβύης θεωρήθηκε «εκ πρώτης όψεως “καλή”».
Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Οι εξηγήσεις που ζήτησε εκ μέρους της Επιτροπής ο κ. Dennis Abbott, αφορούσαν κυρίως την άρνηση των αρχών να παραλάβουν το αίτημα παροχής ασύλου, και απευθύνθηκε παράλληλα στις κυβερνήσεις της Ιταλίας αλλά και της Μάλτας.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Jacques Barrot προσπάθησε να τα μαζέψει κάπως και δήλωσε πως δεν ωφελεί, να απευθύνουμε κατηγορίες και να «δείχνουμε με το δάχτυλο» όπως χαρακτηριστικά είπε, στα κράτη της Ε.Ε που δέχονται τον κύριο όγκο των μεταναστών, και πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος χορήγησης ασύλου, μέσω της «υποδοχής και της μετεγκατάστασης» των προσφύγων από το σύνολο των χωρών μελών, ώστε να μην επιβαρύνονται αποκλειστικά οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, χώρες όπως η Ιταλία, η Μάλτα και η Ελλάδα.
«Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτημα για διεθνή προστασία και να υπαχθεί στο νομικό καθεστώς του πρόσφυγα,» τόνισε ο κ. Barrot είναι όμως απαραίτητο η διαχείριση του βάρους που θα προκληθεί, να γίνει με την αυξανόμενη συνεργασία όλων των κρατών της Ε.Ε». Ο κ. Jacques Barrot, θα υποβάλλει σήμερα και επισήμως την πρότασή του εξαγγέλοντας τη δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες. Ήδη οι πρόσφυγες που γίνονται δεκτοί στη Μάλτα, μεταφέρονται σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, αρχής γενομένης από τη Γαλλία. Κατά τον κ. Barrot, το «κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου,»" θα ολοκληρωθεί εντός του 2010.
Τι ενοχλεί περισσότερο τον κ. Μπερλουσκόνι; Τα γεγονότα καθ’ αυτά ή το ότι δημοσιεύονται μετ’ επαίνων στην ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας των επισκόπων, Avvenire, που επικρίνει με σκληρό τρόπο την «αλαζονική» συμπεριφορά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα ροζ σκάνδαλα που έχει δημιουργήσει και που «αμήχανη και προσβεβλημένη» παρατηρεί, όπως και όλος ο ιταλικός λαός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου