Translate

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

"Θλιβερή" χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος που ζήτησε να "ρίξουμε τα φράγματα που μας χωρίζουν από τους γείτονές μας".

"Θλιβερή" χαρακτήρισε την κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο ο Πάπας Βενέδικτος 16ος και εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για λύση του κυπριακού και είπε ότι θα προσεύχεται για την ειρήνη σε ολόκληρη την Κύπρο.
Μακάρι η αγάπη της πατρίδας σας και των οικογενειών σας και η επιθυμία να ζήσετε με αρμονία με τους γείτονές σας κάτω από την ευσπλαχνική προστασία του Παντοδύναμου Θεού να σας εμπνεύσει υπομονετικά για να επιλύσετε τις παραμένουσες ανησυχίες που μοιράζεστε με τη διεθνή κοινότητα για το μέλλον του νησιού σας”, τόνισε απευθυνόμενος στον Κύπριο πρόεδρο.
Κατά τη διαμονή μου στην Αποστολική Νουντσιατούρα, η οποία τυγχάνει να βρίσκεται στη νεκρή ζώνη των Ηνωμένων Εθνών, έχω αποκομίσει ο ίδιος μια μικρή εικόνα της θλιβερής διαίρεσης του νησιού και πληροφορήθηκα για .την απώλεια μεγάλου μέρους μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα ενώ άκουσα Κυπρίους από τον βορρά, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν υπό συνθήκες ειρήνης στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους” είπε ο ποντίφηκας. " Έχω συγκινηθεί βαθύτατα από τις εκκλήσεις τους" πρόσθεσε.
Στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα “Σημερινή”, επισημαίνει,
 ότι η ίδια η επίσκεψη έφερε την Κύπρο στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, δημιουργώντας, επίσης, πολύ θετικές εντυπώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία, και σε ό,τι αφορά την πολιτική διάσταση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και των καταστροφικών, για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρα μας, αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής και κατοχής.
Ο Πάπας  έδωσε έμφαση στην ανάγκη να επιτευχθεί ενότητα του χριστιανικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες δεκαετίες μπορούμε να “επαναπροσδιορίσουμε την πλούσια αποστολική κληρονομιά που μοιράζεται η Ανατολή και η Δύση, και με υπομονή και ειλικρινή διάλογο να βρούμε τρόπους να έρθουμε πιο κοντά, ξεπερνώντας παλιές αντιθέσεις και κοιτάζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον”.
Παράλληλα, ο Πάπας Βενέδικτος, επανέλαβε την ευχή ώστε από κοινού οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι να εργασθούν για την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των Κυπρίων, γενόμενοι παράδειγμα για τους λαούς άλλων χωρών.
Απηύθυνε έκκληση προς όλους να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση πραγματικής και διαρκούς ειρήνης για όλους τους λαούς της περιοχής προτού γίνει περισσότερη αιματοχυσία, υποδεικνύοντας πως η Κύπρος μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό.
Μιλώντας σε συγκέντρωση διπλωματών και ανώτερων κρατικών υπαλλήλων, ο Πάπας, αναφέρθηκε στις ηθικές αξίες που πρέπει να διέπουν την άσκηση των εθνικών και διεθνών πολιτικών.
Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι μας διδάσκουν” τόνισε ότι “το κοινό καλό εξυπηρετείται ακριβώς όταν τα άτομα συμπεριφέρονται με ένα σαφές ηθικό όραμα και θάρρος. Έτσι, είναι ανάγκη οι πολιτικές δράσεις να είναι απαλλαγμένες από το προσωπικό συμφέρον ή τις μεροληπτικές πιέσεις και να εδράζονται σε πιο ορθολογική βάση. Πρέπει να προωθούμε και να προστατεύουμε τις νόμιμες προσδοκίες αυτών που εκπροσωπούμε. Η ηθική ακεραιότητα και ο σεβασμός για τους άλλους είναι ουσιαστική προϋπόθεση για το καλό της κάθε κοινωνίας, και μπορούν να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη που χρειάζονται όλες οι ανθρώπινες σχέσεις θρησκευτικές ή οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ή πολιτικές”.
Ο πάπας Βενέδικτος 16ος ευχαρίστησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο ενώ μπαίνοντας στο αεροπλάνο χαιρέτισε στα ελληνικά λέγοντας "Με αυτά τα λίγα λόγια σας αποχαιρετώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι ο Τριαδικός Θεός και η Παναγία να σας ευλογούν πάντα. Χαίρετε! Ειρήνη μαζί σας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: