Translate

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Σαν σήμερα στην Εβραϊκή ιστορία πέθαινε ο «πατέρας των δημοσίων σχέσεων»




Του David B. Green

Ο Edward Bernays έκανε χιλιάδες γιατρούς να συστήσουν στους Αμερικανούς να ξεκινούν τη μέρα τους με μπέικον κι αυγά. Αυτό ήταν ένα μόνο από τα κόλπα του.
Στις 9 του Μάρτη του 1995 και σε ηλικία 103 ετών πέθανε ο Edward Bernays, ο άνθρωπος που θεωρείται ευρέως ως ο κάτοχος του αμφίβολου τίτλου "Πατέρας των δημοσίων σχέσεων" στην Αμερική. Ο Bernays, ανιψιός του Sigmund Freud τόσο απ’ τη μεριά της μητέρας όσο και του πατέρα του, χρησιμοποίησε την επιστημονική μεθοδολογία για να πετύχει αυτό που ονόμασε “μηχανική της συναίνεσης” (engineering ofconsent) - πείθοντας μ’ έμμεσους τρόπους τους ανθρώπους να πιστέψουν σε κάτι που δεν ήξεραν ακόμα ότι ήταν καλό γι’ αυτούς.
Ένα παράδειγμα αποτελεί η μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εκστρατεία για να καταστεί το κάπνισμα κοινωνικά αποδεκτό για τις γυναίκες. Δουλεύοντας για μια Αμερικανική Καπνοβιομηχανία, ο Bernaysπροσέλαβε μοντέλα που μετείχαν στη μεγάλη Πασχαλινή παρέλαση του 1929 στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης καπνίζοντας “πυρσούς της ελευθερίας”. Αργότερα, διοργάνωσε μια εκστρατεία για να κάνει εντονότερη την παρουσία του πράσινου χρώματος στην Αμερικανική μόδα ώστε ν’ αυξηθούν οι πωλήσεις των τσιγάρων Lucky Strike των οποίων τα πακέτα είχαν κόκκινο και πράσινο χρώμα.

Ο Bernays γεννήθηκε στη Βιέννη στις 22 Νοεμβρίου του 1891. Η μητέρα του, Anna Freud Bernays, ήταν αδελφή του Sigmund ενώ ο πατέρας του, Eli Bernays, ήταν αδελφός της συζύγου του Freud, της MarthaBernays. Ένα χρόνο μετά τη γέννηση του Edward, η οικογένεια μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη όπου μεγάλωσε και άνοιξε το γραφείο του το 1919 αφού πρώτα πήρε το δίπλωμα του γεωπόνου από το Πανεπιστήμιο τουCornell το 1912.
Ένα από τα πρώτα εγχειρήματα του Bernays, πριν καλά-καλά κρεμάσει την πινακίδα του έξω από την πόρτα, ήταν ν’ αυξήσει τη στήριξη του κόσμου για την Αμερικανική παραγωγή ενός Γαλλικού έργου με τίτλο “Damaged Goods” που αναφερόταν στους κινδύνους της σύφιλης, ένα επεισόδιο που περιγράφεται από τονLarry Tye στη βιογραφία του για τον Bernays το 1998. Για να ξεπεράσει τα ταμπού των Αμερικανών οι οποίοι απέφευγαν ακόμη και να συζητούν το πρόβλημα των αφροδισίων νοσημάτων, ο Bernays διοργάνωσε μια “εκπαιδευτική” εκστρατεία για την καταπολέμηση της πορνείας που ήταν τόσο επιτυχής ώστε απόσπασε τη στήριξη ακόμη και των John D. Rockefeller Jr. και Franklin D. Roosevelt.

Η εξυπνάδα του Bernays έγκειται στο ότι έκανε τον Τύπο ουσιαστικά να διαφημίζει το προϊόν του πελάτη του. Οι ιστορίες των δημοσιογράφων ήταν πιο αξιόπιστες από τη διαφήμιση, και φυσικά πιο φτηνές. Ζητούσε απόψεις από “ειδικούς” και οργάνωνε έρευνες, των οποίων τα συμπεράσματα διαδίδονταν αργότερα μέσω δελτίων τύπου, άλλη μία από τις καινοτομίες του. Εργαζόμενος, για παράδειγμα, για έναν παραγωγό χοιρινού κρέατος τη δεκαετία του '20, παρουσίασε συστάσεις χιλιάδων γιατρών που προέτρεπαν τους Αμερικανούς ν’ αρχίζουν τη μέρα τους μ’ ένα πρόγευμα από μπέικον κι αυγά.
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Bernays συνεργάστηκε με τον Πρόεδρο WoodrowWilson προκειμένου ν’ αυξήσουν τη στήριξη των Αμερικανών για τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο κι αργότερα στην ειρηνευτική διάσκεψη των Βερσαλλιών. Το 1924 έφερε διασημότητες στο Λευκό Οίκο για να πάρουν πρωινό με τον Calvin Silent Cal Coolidge, πελάτη του Bernays, οδηγώντας την επόμενη μέρα σ’ ένα πρωτοσέλιδο στους New York Times με τίτλο “ο Πρόεδρος σχεδόν γελά”. Εργαζόμενος για τη United FruitCorporation τη δεκαετία του '50, ενίσχυσε τη στήριξη των Αμερικανών στην προωθούμενη από τη CIAανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του αριστερού Προέδρου της Γουατεμάλας JacoboArbenz Guzman.

Στην αυτοβιογραφία του το 1965, ο Bernays περιέγραψε το σοκ που είχε νιώσει το 1933 όταν έμαθε από έναν Αμερικανό δημοσιογράφο που είχε πρόσφατα επιστρέψει από το Βερολίνο ότι ο υπεύθυνος της Ναζιστικής προπαγάνδας Josef Goebbels συμβουλευόταν το βιβλίο του “Crystallizing Public Opinion” (Αποκρυσταλλώνοντας την κοινή γνώμη) για να δυναμώσει την έχθρα των Γερμανών για τους Εβραίους.
Ο Edward Bernays πέθανε στο σπίτι του στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης στις 9 Μαρτίου του 1995.

Πηγή: http://cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=3145:2014-04-02-06-53-39&catid=35:jewdaism&Itemid=59

Δεν υπάρχουν σχόλια: